ציטוט:
נכתב במקור על ידי sheeze
אני אתן לך שתי דוגמאות שאני יכול לחשוב עליהן כרגע (אבל יש עוד הרבה) :
- שמעת פעם מה קורה אם בן-אדם דתי יוצא מהארון? הוא מנודה לא רק מהחברה אלא גם על-ידי המשפחה שלו. היה אפילו ח"כ מטומטם מש"ס שאמר שצריך "לתת חיסון" נגד הומוסקסואליות (לפני שבוע שבועיים). איפה החופש בחירה פה בדיוק?
- אם יש חופש בחירה במגזר הדתי, איך זה שאם הרב אומר "תומכים בנתיהו" אז כל החרדים מצביעים לנתניהו? הולכים אחרי אמרות הרב כמו שחמור הולך אחרי הגזר.
לגבי הדבר השני שאמרת, כמובן שהחברה משפיעה על האדם אבל בניגוד למה שאמרת, בחברה החילונית אם מישהו הולך בזרם אחר, החברה לא תשנה את היחס כלפיו.
אפשר לסכם הכל אם תסתכל על ריכוזי האוכלוסיות הדתיות בהן החיים דומים בין כל המשפחות (משפחות, תנאי מגורים, תחומי עיניין, דרך חיים). לעומת זאת, כך את תל-אביב כדוגמא לריכוז אוכלוסיה חילוני - מתגוררים בעיר הומויים, משפחות, קשישים, מהגרים ומה לא, שלכל אחד יש חיים שונים לגמרי שרק הם עצמם שולטים עליהם.
|
אם הבנתי אותך אתה יותר מדבר על "אין בחירה בחברה הדתית" מאשר "יש בחירה בחברה החילונית".
אז קודם כל, אתה לקחת את זה לרמה המעשית (החיים בתוך חברה דתית), ואני דיברתי ברמה העקרונית (האם תיתכן בחירה חופשית וכו').
אבל יש גם מה להגיד על הבחירה החופשית בחברה הדתית. לגבי הדוגמא הראשונה, לנגד עיני האדם הדתי ניצבים שיקולים אלו ואחרים (הרצון לצאת מהארון מול ההשתייכות לחברה הדתית), ומתוך התחשבות בהם
הוא בוחר את מה שנראה לו, בהתאם לאופי שלו*. הוא גם יכול לבחור לחזור בשאלה וכו' - יש לו בחירה. בדוגמא השנייה אתה מדבר על המגזר החרדי ולא הדתי, כי למשל, אני דתי שמאלני. דבר שני, הם בוחרים ללכת אחרי הרב. כמובן שיש כאלה שפשוט נולדים לתוך החברה החרדית ועושים מה שאומרים להם בלי לשאול שאלות, וזו אכן בעיה קשה שאגב, מובילה להרבה חזרות בשאלה, כי בעצם חיים בשקר. אני לא אענה בשם החרדים גם כי אני לא יכול וגם כי אני נגד שיטת החברה החרדית לפחות כמוך.
גם הדבר השני שרשמת מתאים יותר לחברה החרדית ולא לדתית-ציונית שאליה אני משתייך ועליה אני יכול לדבר, אבל בלי קשר, אני מדבר ברמה העקרונית.
* אגב, את זה אתה יכול להגיד כתשובה על מה שרשמתי בהודעה הראשונה :P [מתוך התחשבות בסביבה ובהתאם לאופי הוא בוחר]. אבל איך לומר, "התחמקתי" בכך שאמרתי שיש דרכים נתסרות לא נבין לא נדע... זה אכן נשמע כהתחמקות אבל זו האמת לדעתי.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי חיים
לדעתי כדאי ממש מהר לנעול תנושא כי כבר נפתחו מיליון נושאים כאלו והם הגיעו למלא עמודים ובלי להגיע לשום דבר חוץ ממריבה בקיצור דתי וחילוני זה כמו שחור ולבן כמו שאומרים על טעם וריח אין מה להתווכח כמה שלא תנסה להוכיח לחילוני שזה לא נכון מה שהוא עושה לא תצליח ענ"ל לגבי הדתי אז לדעתי זה נושא שטוטי ואני לא יגיב על ההודעה מהזווית שיש לי בגלל שזה יגרום רק לבעיות...
|
זה לא ויכוח דתי/חילוני יש/אין אלוקים. זה נושא שלא דובר עליו אי פעם בפורום הוסטס - על כך שדווקא לחילונים לכאורה אין בחירה חופשית.