הרשם שאלות ותשובות רשימת חברים לוח שנה חיפוש הודעות מהיום סמן פורומים כנקראו

|!|

כלים לאשכול תצורת הצגה
Prev הודעה קודמת   הודעה הבאה Next
ישן 07-02-08, 18:00   # 1
Source
חבר מתקדם

Source's Avatar

מיני פרופיל
שלח הודעה באמצעות MSN אל Source

Source לא מחובר  

מחשבה על הבחירה החופשית לפי האמונה החילונית

חשבתי לעצמי היום על כך שאומרים שלפי האמונה הדתית קשה להגיד שיש בחירה חופשית, כי ה' יודע את העתיד וכו', אבל לי דווקא נראה שזה הפוך - באמונה החילונית אין בחירה חופשית ובדתית אפשר להגיד שיש.

נתחיל בזה שכל ההחלטות שלנו מושפעות, לדעתי, מהאופי (בהגדרה רחבה מהמקובלת של המילה) ומהסביבה בלבד.
בקשר לסביבה, ללא ספק, אין לנו בחירה חופשית.
אבל אפשר גם לראות את השפעת האופי על ההחלטות כמשוללות בחירה חופשית. לשם הדוגמא, אני אסטה לרגע מהנושא:
נניח שיש ילד חכם (לא חרשן, חכם) וילד טיפש - אם החכם לומד למבחן הוא מקבל 100, ואם לא 80; אם הטיפש לומד למבחן הוא מקבל 80, ואם לא 60. שניהם שואפים לציון הגבוה ביותר שהם יכולים להשיג (100 ו-80), אבל רק לטיפש יש כוח רצון ללמוד, ולכן שניהם קיבלו 80. הם מתווכחים מה "שווה יותר", ה-80 של החכם או של הטיפש, כאשר החכם טוען שזה אותו דבר, והטיפש ששלו נחשב יותר. למה? כי אם היה לו שכל כמו לחכם, הוא היה יכול לקבל 100 (ובעצם, שהחכם לא יתהדר בשכל איתו נולד). אבל בא החכם ואומר, שאם היה לו כוח רצון כמו לטיפש, הוא היה מקבל גם 100. ובעצם, הטענה של הטיפש שאומרת שהחכם נולד עם האופי שלו (שוב, בהגדרה רחבה יותר של המילה - פשוט לא מצאתי מילה מספיק כוללת) בניגוד אליו (לטיפש) שהתאמץ והשקיע, יכולה לבוא גם נגדו מצד החכם, ובעצם אין הבדל.
כך גם בבחירות והחלטות - האופי שלך, שאיתו נולדת ו/או שהושפע מהסביבה, משפיע על ההחלטות שלך, אבל אין שום דבר שבא ממש ממך, שבחרת באופן חופשי לגמרי שלא תלוי בסביבה או באופי (ששוב, בא מהסביבה ומרגע הלידה). אין בחירה חופשית, כי האופי והסביבה קובעים לו לאדם בדיוק מה יעשה.

לפי האמונה הדתית, מלבד הדעות שאומרות "הכול בידי שמיים חוץ מיראת שמיים", אפשר לתרץ (קצת בדוחק, אבל הולך) שה', בדרכים שאנחנו לא יכולים להבין, "מסדר את הדברים" ככה שתהיה בחירה חופשית. למי שמאמין בה' לא אמורה להיות בעיה להגיד דבר כזה, מכיוון שברור לו שדברים רבים הוא לא יכול להבין.

אני מקווה שיצא ברור, כי לי בראש זה ברור אבל קצת קשה לכתוב את זה. כמובן שיכול להיות שאני טועה, אבל זו דעתי, לפחות בינתיים.
אני אשמח לשמוע אם טעיתי ואיפה .

ליצירת קשר:
אי מייל + מסן: pizilber@gmail.com
  Reply With Quote

חברים פעילים הצופים באשכול זה: 1 (0 חברים ו- 1 אורחים)

כלים לאשכול
תצורת הצגה

חוקי פירסום